Workshop over seksualiteit: hoe veilig is dat?

Als het over seksualiteit gaat, dan schrikken mensen vaak. Dat is kenmerkend voor de angsten en de taboes die rond dit thema heersen.Ik geef workshops over seksualiteit/levensenergie. Er is veel interesse én veel angst. Ik word regelmatig gebeld en gemaild met vragen of de avonden wel veilig zijn en of de oefeningen niet te intiem zullen zijn. Wat kan ik zeggen: ten eerste bepaal je dat altijd zelf. Vooropgesteld dat ik nooit verder ga met mensen dan ze zelf aangeven, deel ik graag hoe ik naar veiligheid kijk. Ik denk dat vragen hierover voortkomen uit een bepaald idee over wat veiligheid is.

Heel veel vrouwen zijn gewend te doen wat iedereen doet en te volgen wat hun partner wil. Daar gaan de workshops juist over. Wees trouw aan jezelf. We oefenen met 100% bij jezelf blijven, authentiek zijn. Pas als je dat kan, kun je je authentieke seksualiteit ontdekken. Veel mensen denken bewust of onbewust dat veiligheid iets is dat van buiten af voor ze geregeld kan worden: in de samenleving, in een workshop, in een sessie en in een relatie. Zo komen we vaak bedrogen uit, want je hebt nooit controle over wat er buiten je gebeurt.

Je gevoel van veiligheid komt voort uit je vermogen om met risico’s om te gaan. Het komt ook voort uit je eigenheid, je vermogen om jezelf te zijn en je grenzen aan te geven, doordat je stevigheid voelt in jezelf. Stevigheid in jezelf heeft weer alles te maken met je basisgevoel van vertrouwen, dat je in meer of mindere mate hebt meegekregen of ontwikkeld in de loop van je leven. Werken aan je stevigheid, aanwezigheid en je grenzen in jezelf zijn ook heel belangrijke tools voor het ontwikkelen van een krachtige innerlijke seksualiteit en dat is precies waar we mee werken. Het mooie hiervan is dat als je je bewuster wordt van je eigen stevigheid, je situaties waarin je je eerst onveilig voelde op een eerlijker manier gaat zien.

Mijn intentie is om te delen waar ik in geloof en daarmee iets heel moois en fijns te geven. Mensen voelen perfect aan of ze bij mij moeten zijn of niet. Je kan angst hebben, maar als je verlangen om te groeien minstens even groot is, dan ben je precies op het kantelpunt dat we nodig hebben om tot transformatie te komen.