Workshop Masturberen, praat je daar over?

Masturbatie, wie kent er een vrouw die daar tijdens de koffie over praat? Probeer het maar eens, het schaamrood zal iedereen op de kaken staan. Nu maakt het me niet meer uit, maar in 2006 was het heftig confronterend dat mijn leraar Yoyo tijdens een deelrondje in een weekend aan ons vroeg: ‘Wanneer heb je voor het laatst gemasturbeerd, waar was het, hoe deed je het en hoe was het?’Dat vertellen in de groep. Verschrikkelijk. Ik weet werkelijk niet meer wat ik heb verteld, maar wat ik nu wel nog weet uit die tijd is dat ik überhaupt weinig contact had met mijn lijf, laat staan dat ik nog wist hoe het was om te masturberen.

Toch heeft deze vraag ertoe geleid dat ik ontdekte hoezeer ik gevangen zat in de collectieve boodschappen uit mijn jeugd.
‘Zit niet aan je kruis!’
‘Gedraag je een beetje!’ Als je je zat te verkneukelen met je lijfje.
‘Peuter niet in je neus!’
Of je eigen scheten lekker vinden ruiken en dat dan zeggen. Boeren laten. Of naar zweet ruiken toen je ouder werd, dat kon ook al helemaal niet natuurlijk. Seks was, en is voor sommigen, iets dat je vooral met en voor een ander deed. Door het effect van deze boodschappen te gaan beseffen, doorvoelen én te delen, kreeg ik mijn gevoel van vrijheid in mijn lijf en leven weer terug. Het was een kwestie van me herinneren. Herinneren dat mijn plezier, mijn levens- ofwel seksuele energie precies daar begint waar de grootste taboes liggen: rond de genitaliën en laat ik vooral het anusgebied niet vergeten.

Met het naar buiten brengen van mijn workshops rond het thema mindful masturbatie, krijg ik van veel vrouwen te horen ‘Ik zou wel willen maar ik vind het doodeng.’
‘Gaan we dan in de groep masturberen?’
‘Gaan we ook bloot?’

Ook het idee dat je met elkaar zou praten over dit onderwerp lijkt nog steeds doodeng. Ja, natuurlijk komen deze gedachten allemaal voorbij, want we zijn uiteindelijk allemaal opgegroeid met dezelfde waarschuwing. Maar juist het mogen benoemen en voelen van dat wat er in je leeft, brengt je vrijheid, dit delen met elkaar is helend. Voor je het weet is het de gewoonste zaak van de wereld en praat je erover met een kopje koffie.

Mijn workshops gaan niet alleen over masturbatie, maar ook over wat je nodig hebt om je veilig te voelen en vooral over je relatie met jezelf en je eigen seksualiteit. Juist omdat het zo belangrijk is dat je leert om te voelen waar jouw plezier begint en waar je grenzen liggen, zul je alleen maar uitgenodigd worden om zo ver te gaan als jij zelf wilt.